Estem situats en ple cor del Parc Natural de la Serra de Mariola, a 1 km de la població de Bocairent. Ens endinsem en un lloc privilegiat envoltat d’una diversitat de fauna i flora considerable. L’estada en la Granja Escola Mariola suposa un parèntesi en el ritme quotidià dels joves i adults visitants. Els aventurers/res que ens visiten podran experimentar la sensació de respirar aire pur, participar de les tasques de camp i gaudir dels espais a l’aire lliure.

 

Des del punt de vista històric és un centre d’oci i temps lliure per passar un o més dies en sintonia amb la natura.  

 

La Granja Escola Mariola s’ha convertit en tot un referent en l’educació mediambiental de tota la Comunitat Valenciana. Funciona com una granja escola per a visites escolars i zona de lloguer de les instal·lacions durant l’any. Oferim un programa d’activitats per a grups que vulguin fer-ho. Per la Granja Escola han passat un gran nombre de col.legis i grups juniors i scouts, molts d’ells encara ens visiten cada any.

 

Rebobinem en el temps fins a arribar al 1983, any en el qual es va inaugurar la Granja Escola Mariola.

massarra1200 massarra1_1200

 

Aquest projecte educatiu  i pioner en els seus orígens ha anat consolidant-se amb l’experiència continuada de més de 30 anys, dels quals hem aprés de l’experiència i les persones que han anat passant.

La convivència diària en la granja escola amb els grups ens va portar a desenvolupar una sèrie d’activitats continuades basades en una temàtica determinada. Per exemple, en les següents imatges veurem escenes de la cerimònia índia que va donar lloc durant l’estada d’estiu. Les fotografies mostren els refugis nòmades (els coneguts “tipis”fets amb canyes) que es van construir conjuntament, la realització de cerimònies nocturnes acompanyades d’un xaman que era un dels monitors, el disseny del vestuari i molt més.

Els campaments solien ser d’un mes, per això la interacció afectiva entre els monitors i els joves era molt més intensa.

indis_colaborant_1200 indis7_1200 indis5_1200 indis9_1200 indis4_1200 indis1_1200 indis3_1200 indis2_1200 indis_confeccionant_roba_1200 indis6_1200 indis8_1200 indis_monitors_1200 indios_1200

 

En les següents imatges, vorem un altre campament on vam preparar les olimpíades gregues i romanes. El taller tenia com a objectiu contextualitzar el moment històric mitjançant el coneixement de la història, el disseny de vestuari i la recreació dels costums i la festivitat de l’època.

olimpiades1_1200 olimpiades5_1200  olimpiades3_1200  olimpiades_1200  olimpiades2_1200  olimpiades4_1200  olimpiades6_1200

 

A part de les activitats temàtiques, les estades estaven complementades amb tallers artesanals com la creació de cistelles de vímet, reciclatge de paper, elaboració de pa, entre uns altres. Els/les visitants tenien ple contacte amb la natura i participaven activament de les tasques del camp, com munyir les cabres, recollir la collita de l’horta, alimentar als animals, etc.


taller1_1200 taller_1200 taller reciclatje_1200 taller pa_1200 taller_cabra_1200 taller corrals_1200 taller mimbre_1200 talller mimbre_1200

També es van desenvolupar camps de treball internacional amb grups de persones discapacitades.

Van arribar monitors/es de diferents parts del món per realitzar un projecte comú. D’aquesta proposta es van desenvolupar tallers vivencials que van ser molt positius per empatitzar amb els participants. L’entorn natural de la granja Escola Mariola és idoni perquè aquests visitants interactuen amb major llibertat.

camp de treball_1200 camp de treball1_1200


Els fundadors de la Granja Escola Mariola s’han esforçat per desenvolupar aquest projecte educatiu i adaptar-lo a les necessitats de cada època, sense perdre el caràcter creatiu i nou que els caracteritza des dels seus inicis.

Ho segueixen fent per satisfer al seu públic e innovar a l’educació mediambiental.

Un dels valors més respectats des de sempre per la Granja Escola Mariola és la llibertat i el respecte dels joves amb la natura.

La connexió entre els visitants  i l’entorn en alguns dels casos es inèdita fins al moment present.