Estem situats en ple cor del Parc Natural de la Serra de Mariola, a 1 km de la població de Bocairent. Ens endinsem en un lloc privilegiat envoltat d’una diversitat de fauna i flora considerable. L’estada en la Granja Escola Mariola suposa un parèntesi en el ritme quotidià dels joves i adults visitants. Els aventurers/res que ens visiten podran experimentar la sensació de respirar aire pur, participar de les tasques de camp i gaudir dels espais a l’aire lliure.
Des del punt de vista històric és un centre d’oci i temps lliure per passar un o més dies en sintonia amb la natura.
La Granja Escola Mariola s’ha convertit en tot un referent en l’educació mediambiental de tota la Comunitat Valenciana. Funciona com una granja escola per a visites escolars i zona de lloguer de les instal·lacions durant l’any. Oferim un programa d’activitats per a grups que vulguin fer-ho. Per la Granja Escola han passat un gran nombre de col.legis i grups juniors i scouts, molts d’ells encara ens visiten cada any.
Rebobinem en el temps fins a arribar al 1983, any en el qual es va inaugurar la Granja Escola Mariola.
Aquest projecte educatiu i pioner en els seus orígens ha anat consolidant-se amb l’experiència continuada de més de 30 anys, dels quals hem aprés de l’experiència i les persones que han anat passant.
La convivència diària en la granja escola amb els grups ens va portar a desenvolupar una sèrie d’activitats continuades basades en una temàtica determinada. Per exemple, en les següents imatges veurem escenes de la cerimònia índia que va donar lloc durant l’estada d’estiu. Les fotografies mostren els refugis nòmades (els coneguts “tipis”fets amb canyes) que es van construir conjuntament, la realització de cerimònies nocturnes acompanyades d’un xaman que era un dels monitors, el disseny del vestuari i molt més.
Els campaments solien ser d’un mes, per això la interacció afectiva entre els monitors i els joves era molt més intensa.
En les següents imatges, vorem un altre campament on vam preparar les olimpíades gregues i romanes. El taller tenia com a objectiu contextualitzar el moment històric mitjançant el coneixement de la història, el disseny de vestuari i la recreació dels costums i la festivitat de l’època.
A part de les activitats temàtiques, les estades estaven complementades amb tallers artesanals com la creació de cistelles de vímet, reciclatge de paper, elaboració de pa, entre uns altres. Els/les visitants tenien ple contacte amb la natura i participaven activament de les tasques del camp, com munyir les cabres, recollir la collita de l’horta, alimentar als animals, etc.
També es van desenvolupar camps de treball internacional amb grups de persones discapacitades.
Van arribar monitors/es de diferents parts del món per realitzar un projecte comú. D’aquesta proposta es van desenvolupar tallers vivencials que van ser molt positius per empatitzar amb els participants. L’entorn natural de la granja Escola Mariola és idoni perquè aquests visitants interactuen amb major llibertat.
Els fundadors de la Granja Escola Mariola s’han esforçat per desenvolupar aquest projecte educatiu i adaptar-lo a les necessitats de cada època, sense perdre el caràcter creatiu i nou que els caracteritza des dels seus inicis.
Ho segueixen fent per satisfer al seu públic e innovar a l’educació mediambiental.
Un dels valors més respectats des de sempre per la Granja Escola Mariola és la llibertat i el respecte dels joves amb la natura.
La connexió entre els visitants i l’entorn en alguns dels casos es inèdita fins al moment present.