2_excursio

La Granja Escola Mariola t’ofereix l’oportunitat de passar una estada en ple cor del Parc Natural de la Serra de Mariola, a 1 km de la població de Bocairent. Oferim un ampli ventall de possibilitats amb activitats, tallers i excursions pensades per a totes les edats amb objectiu que l’alumnat participe i potencie valors en un medi totalment natural.

2_monitorDes de fa 30 anys, l’entorn tan ampli de la Granja Escola ofereix activitats que s’adapten als xiquet/as de 3 a 16 anys. Mitjançant el joc es crea un entorn de confiança i treball basat en l’autonomia guiada pels monitors/es sempre disposades a interactuar amb les necessitats particulars dels/les integrants del grup.

2_agafatLa Granja Escola Mariola és un espai multidisciplinari on els xiquets/es poden desenvolupar les seues pròpies capacitats: la creativitat, habilitats socials i físiques per mitjà dels tallers vivencials que tenen lloc en la naturalesa. Durant l’estada els/les alumnes desenvoluparan les competències bàsiques necessàries per a convertir-se en emprenedors/res dels seus propis projectes.

En cadascuna de les activitats, els participants disposen d’una visita dinamitzada per un/a monitora i un itinerari que els convida a observar i experimentar en primera persona. Ajudant-se si és necessari de materials didàctics. Per a molts xiquets/es la visita a la Granja Escola suposa el seu primer contacte amb el medi natural i els animals, per la qual cosa intentem que la seua vivència siga positiva i enriquidora, creant el clima afectiu adequat.

 

Tallers

Des de l'antiguitat les plantes aromàtiques han estat usades per les seues propietats per l'home. És habitual que en la majoria de les cases s'utilitzen plantes aromàtiques processades i envasades per cuinar, fer infusions, o fins i tot per elaborar perfums.  

En el taller de remeis casolans els nens reconeixen la utilitat de certes plantes per a l'home, també les seues propietats medicinals, i els seus usos i aplicacions, entre les quals destaquem l'elaboració de crema de farigola, alcohol de romaní, i olis.

Objetius:  Conéixer la medicina tradicional, les propietats medicinals de les plantes i inculcar el respecte per la naturalesa.

Avui dia vivim en una societat bàsicament urbana i consumista que provoca que els nens desconeguen l'origen d'alguns dels aliments que consumeixen i la forma en la qual aquests es troben en la naturalesa. Visitar l'horta, prats, i arbres fruiters, permet que s'apropen al món rural i, depenent de l'època de l'any, siguen capaços de reconéixer certs fruits en la planta que els proporciona. A més treballarem els avantatges socials, ambientals i saludables de l'agricultura ecològica. 

Objetius: Conéixer el treball de l'agricultor, apropar l'agricultura als nens/es, inculcar el respecte per la naturalesa i fomentar el treball en equip.

Amb aquest taller pretenem que els nens participen directament en l'elaboració d'aliments bàsics i propers a ells, però dels quals sovint desconeixen el seu origen i el procés que intervé en la seua fabricació, a causa de l'allunyament entre el món rural i l'urbà, el consum d'aliments prefabricats o el ritme de vida a les ciutats. A més, es busca al moment de realitzar el taller que els nens comprenguen la relació entre les activitats de cura dels animals i de l'hort amb les activitats de transformació d'aliments.

Objetius.Inculcar la importància d'una bona alimentació. Conéixer l'origen dels aliments. Inculcar el respecte per la naturalesa. Treballar en equip.

Taller que permet als nens descobrir el mitjà en què es troben, i aprenguen a valorar i conservar la Naturalesa. Per apropar-los a l'ecologia, se'ls explica i se'ls mostra diferents ecosistemes de la zona, la flora i la fauna que els componen, el seu mitjà i les relacions que s'estableixen entre ells. Finalment, després de conéixer la gran varietat de vegetació i plantes aromàtiques que aniran trobant al parc natural, els nens elaboren un herbari, classificant les plantes segons les seues propietats medicinals.

Objetius: Conéixer la importància de tots els membres d'un ecosistema. Conéixer la plantes i els animals del bosc mediterrani. Inculcar el respecte per la naturalesa. Treballar en equip.

 
La interdependència i la relació entre el món rural i l'urbà és un fet que sovint passa desapercebut, i per això és important recordar i ensenyar als nens la procedència de molts productes que són habituals en la seua vida quotidiana, com les veles o el paper. En aquest taller, no només s'observa directament la procedència d'algunes matèries primeres, sinó que són ells mateixos els que elaboren els seus propis productes, per després portar-los-hi i utilitzar-los a casa.
A més, es fomenta i potencia els aspectes creatius dels nens.

Objetius: Conéixer l'origen de productes quotidians. Fomentar la creativitat. Treballar en equip.

Activitats

Hem creat un circuit multiaventura constituït per diverses estacions que el nen/a va a anar intercalant de manera individual o grupal. Algunes de les activitats que inclou aquest recorregut és la tirolina, el rocòdrom, les rodes, els troncs i una xarxa per practicar dinàmiques grupals guiades pel monitor. Pot ser que durant el circuit el nen es trobe amb dificultats que superar, però el monitor i els mateixos companys serviran de pont perquè se supere amb èxit. Aquestes activitats promouen la confiança en un mateix, l'autoestima, la cohesió, la consciència emocional i la millora en les relacions interpersonals.

Objetius: Posar en funcionaments les capacitats físiques i mentals dels nens per superar obstacles. Com per exemple, treballar la coordinació i l'equilibri.

 
Aquest és un dels tallers més atractius per als nens, en ell reben una classe teòrica sobre maneig i cures del cavall. Aprenen l'anatomia, alimentació i neteja del cavall, i els diferents materials necessaris per a muntar. Una vegada desenvolupada la introducció a l'equitació realitzen un passeig a cavall pel picador o altres instal·lacions.

Objetius: Conéixer el món dels cavalls. Inculcar el respecte per la naturalesa. Treballar en equip.

La Granja-Escola està situada en un escenari ideal per a la pràctica d'activitats, espais singulars on trobem tot un seguit de recursos naturals, botànics i patrimonials que poden ser gaudits a través del recorregut de les nombroses senderes que es troben assenyalats pels seus dominis. En ell, els nens aprenen a orientar-se i reconéixer l'enclavament geogràfic, així com recórrer les muntanyes, rius, i pobles més propers i conéixer la història de la zona.

    Objetius: Conéixer l'entorn natural de la granja. Gaudir d'una excursió per la naturalesa. Inculcar el respecte per la naturalesa. Treballar en equip.

 

Vetllades, jocs nocturns, representacions, tallers d'astronomia, explica- contes entre altres activitats són algunes de les quals es realitzen en la granja-escola quan arriba la nit, aprofitant la màgia que ens ofereix la nit i l'escassetat de llum. També destaquem les rutes nocturnes per la muntanya i un recorregut pel barri medieval de Bocairent.

Una part important de les activitats que es realitzen en la Granja-Escola se centren en els treballs d'alimentació, cures, neteja i observació dels animals. Per aquesta raó els diferents recintes (pleta, vaqueria, quadres, voltes, galliners...) tenen unes característiques pensades per a la comoditat dels animals i la fàcil accessibilitat dels nens i nenes a aquests recintes, possibilitant a més una millor relació amb els animals. I motivant especialment als joves, sense pretendre fer una simple activitat, sinó que els nens tinguen l'experiència de ser grangers, recollir el menjar i portar-la-hi als animals, perquè d'aquesta forma se senten implicats en l'activitat i siguen protagonistes de la mateixa.

Objetius: Conéixer el treball dels grangers. Conéixer els animals de la granja. Entendre la utilitat d'una granja. Inculcar el respecte pels animals. Treballar en equip.